هوای خنک پاییزی، هم برای ماهیگیران و هم برای ماهیِ قزلآلا شرایطِ خوبی را فراهم میکند. در فصلِ تابستان، ماهیگیری بهخصوص در هنگامِ ظهر خیلی دشوار خواهد شد ولی در هوای خنک پاییز، این امکان وجود دارد در هر زمانی از روز به دنبال ماهی قزلآلا باشید و لذت ببرید. ماهیِ قزلآلا نیازمندِ اکسیژن زیادی است و میزانِ اکسیژنِ آب در گرما کاهش پیدا میکند. به این دلیل در آبهای گرم قزلآلا کم تحرکتر است و تا سرد شدنِ آب تغذیه کمتری خواهد داشت.
۱۰- تطبیق طعمه با حشراتِ فصلِ پاییز
حشرات غذای موردِ علاقه ماهیِ قزلآلا در سرتاسر سال هستند، بنابراین تطبیق نوع پشه مصنوعی یا طعمه مصنوعی موردِ استفاده با حشراتِ موجود در فصل پاییز احتمالِ صید شما را افزایش خواهد داد. تولیدمثلِ حشرات در این فصل کمتر است و این حشرات در پاییز اندازه کوچکتری دارند. از حشراتی که فراوانیِ آنها در طول پاییز زیاد است میتوان به مِیفلای بلو وینگ اُلیو (blue-winged olive mayfly) و ریزپشه یا میجها (midge) اشاره کرد، بنابراین ماهیگیرانی که با پشه مصنوعی کار میکنند، بایستی پشه خود را مطابق با حشراتی که در این فصل وجود دارند ببافند.
۹- استفاده از حشرات بزرگ تا پیش از یخبندان
حشراتِ ساکن خشکی مانند ملخ، کفشدوزک، سوسکها و مورچهها بهوفور در پاییز یافت میشوند و از خشکی به داخل آب میافتند. این حشرات در اوایل پاییز از غذاهای اصلی ماهی قزلآلا هستند تا زمانیکه اولین سرمای سخت آنها را از بین ببرد. برای نتیجهگیری بهتر، از شکل این حشرات الگو بگیرید و در کنارههای رودخانه ماهیگیری کنید.
۸- جستجوی جریانهای شدید
چون در اوایل پاییز آبها هنوز گرم هستند و سطح اکسیژن در آب هنوز پایین است، باید در نقاطی که جریانِ شدیدتر وجود دارد تمرکز کنیم تا قزلآلاهای فعالتری را بیابیم. تندآبها، آبهای مواج (Riffle) و گردآبها (Eddy) نقاطی هستند که باید در این بازه زمانی امتحان کنید.
۷- بهکارگیری نخِ نازک
دریاچهها و رودخانهها در پاییز معمولا بسیار شفاف هستند، بهخصوص اگر تابستان خشکی را گذرانده باشند. ماهی قزلآلا در آبهای شفاف دارای محافظهکاری بیشتری است بنابراین شما باید از نخهای تقریبا نامرئی استفاده کنید. نخهایی با قدرتِ ۲ تا ۴ پوند (حدود ۹۰۰ گرم تا ۱۸۰۰ گرم) مناسب هستند.
۶- مخفی ماندن از دیدِ ماهی در آبهای زلال
در آبهای شفاف با توجه به اینکه ممکن است ماهیِ قزلآلا شما را ببیند، استفاده از روشهای پنهان ماندن و استتار ضروری است. به آرامی راه بروید و لباسهایی به تن کنید که همرنگ محیط باشد. آهسته واردِ آب شوید و پرتابها به سمت بالادستِ رودخانه باشد تا ماهی را نترسانید.
۵- یافتن سایهها
قزلآلا جهت در امان ماندن از شکارچیان ساکنِ خشکی و پرندگانِ شکاری، زمانی که در آبهای کمعمق در حال تغذیه است از سایهها استفاده میکند. همینطور اگر شما هم در سایهها راه بروید، ماهی شما را به سختی خواهد دید.
۴- مهاجرت برای تخمریزی
ماهیانِ خالقرمز در پاییز شروع به مهاجرت به مناطق تخمریزی خود میکنند. بنابراین در اوایل پاییز روی تختهسنگهای مسیر اصلی رود، کنارهها و حوضچههای عمیق متمرکز شوید و در اواخر پاییز همراه با ماهیان به سمت نهرهای بالادست حرکت کنید. (باتوجه به این موضوع که ماهی خالقرمز در ایران از گونههای در معرض خطر انقراض است از صید این ماهیان در زمانِ تخمریزی (آبان و آذر) اکیدا خودداری کنیم و صید آنها در شرایط عادی باید بهصورت بگیر و رها کن و با همراه داشتن تجهیزات مناسب مانند تور دستی(چاک)، قلابِ بدونِ خار و … باشد.)
۳- طعمه بزرگ، ماهی بزرگ
قزلآلاهای بزرگ در زمان تخمریزی در رودخانه گرسنه میشوند، بنابراین یک وعده غذایی بزرگ را در فصل پاییز ترجیح میدهند. در میانه پاییز، کَدیس (caddis) حشره بزرگجثهای است که میتواند این ماهی را به سطح آب بکشاند. وقتی که هَچ کدیس در اوج است، یک کدیس روآبی (خشک) در اندازه ۲۰ ببافید. شما میتوانید در روش اسپینینگ از ماهینمایی که شبیهِ ریزهماهی یا مینوهای (Minnow) چهار الی پنج اینچی (حدود ۱۰ الی ۱۲ سانتیمتری) استفاده کنید.
۲- تخم ماهی
ماهیان آزاد، سرپولادی (استیلهِد) و انواع تراتها که در مسیر رود حرکت میکنند، تخمهای زیادی تولید میکنند که قزلآلا میتواند در طول پاییز از آنها تغذیه کند. الگو گرفتن از این تخمها برای بافت پشه و یا استفاده از تخم واقعی (اشپل) باعث خواهد شد تا صید خوبی داشته باشید.
۱- طعمه را در حال حرکت نگهدار
در روزهای بادیِ پاییز، ماهی قزلآلا به سختی میتواند مواد غذایی را از خار و خاشاک مانند برگها و دانههایی که از روی درختان بر آب میافتد تشخیص دهد. پس شناسایی طعمههای مصنوعی متحرک برایشان آسانتر است. حرکت دادن ناگهانیِ (Twitch) ملخ یا سوسک به کمک چوبِ فلای را امتحان کنید و یا یک جیگ پَردار را بازی دهید و پرک یا قاشقک را با سرعت متوسط تا تند در روش اسپینینگ بهکار بگیرید.
منبع: shopkarls.com
ترجمه: پیمان میر
ویرایش فنی – نگارشی: نوید عباسی کهن