شناور از جمله لوازمی است که باید مدلهای مختلفِ آن در جعبه لوازم ماهیگیری شما موجود باشد. هدف اصلی ِاین وسیله ساده و ارزانقیمت، کنترل عمقِ مناسب برای نمایش طعمه است. همچنین به شما نقطه دقیقِ محلی را که طعمه قرار دارد نشان خواهد داد و علاوه بر آن به راحتی از نوک زدن ماهی با خبر خواهید شد. در این مقاله شما را با انواع شناورها و چگونگی بهکارگیری آنها در هنگام ماهیگیریِ آب شیرین آشنا خواهیم کرد.
شناورها در دو نوع ثابت و متحرک ارائه میشوند و به این سبکِ ماهیگیری، ماهیگیری با شناور (FloatFishing) گفته میشود. جنس این لوازم معمولا از پلاستیک، چوبِ بالسا، چوب پنبه و یونولیت است. این تجهیزات در رنگها و اندازههای متنوعی در بازار موجود هستند که میتوانید با توجه به شرایطِ ماهیگیری، آنها را انتخاب و تهیه کنید.
نکاتِ اساسی در ماهیگیری با شناور
رنگِ شناور به شما کمک میکند تا محلی را که نخ قرار گرفته به راحتی مشاهده کنید. نوعِ شناور را با توجه به نوعِ ماهیِ هدف انتخاب کنید. شناورهای ثابت بهترین انتخاب برای آبهای کمعمق و مناسب برای صید ماهیانی همچون کولی، سوف و رنگینکمان است.
این شناورها با استفاده از گیرههایی به نخ وصل میشوند تا شناور در یک نقطه از نخ ثابت بماند. با استفاده از شناور، شما طعمه را در عمق مورد نظر قرار خواهید داد ولی پرتاب شما سختتر خواهد شد. نیازی نیست حتما با شناور بزرگ به ماهیگیری بروید، استفاده از کوچکترین شناوری که دارید شاید کارایی بیشتری داشته باشد. اندازه آن را متناسب با وزن طعمه انتخاب کنید، اگر از طعمه سبک استفاده میکنید شناور هم باید کوچک باشد و شناورهای بزرگتر برای طعمه سنگینتر مناسب هستند. بهترین طعمهها برای ماهیگیری با شناور، حشرات موجود در محیطِ موردِ نظرِ ماهیگیری مانند ملخ، جیرجیرک و حتی کرم است.
۱- شناور توپی یا دکمهدار
از قدیمیترین نوعِ شناورها
شناورهای توپی بهآسانی قابل شناسایی هستند، آنها دارای طرح کلاسیک و ترکیب رنگِ سفید و قرمز هستند. این شناورها بیشترین میزانِ خاصیت شناوری را دارند که این خاصیت برای جریانهای ماهیگیری و نقاطی که دسترسی به آنها مشکل است کلیدی میباشد. این شناور مناسب طعمههای سنگینی هستند ولی همچنین به نیرویی بیشتر برای به زیرِ آب کشیده شدن نیاز دارد. آنها با نامهای دیگری مانند (Strike Indicator یا Snap Cap) نیز شناخته میشوند.
و به کمک یک گیره فنری به نخ متصل میشود. جنس آن از ABS (آکریلونیتریل بوتادین استایرن) است که باعث میشود دوامِ زیادی داشته باشد. از آنجا که نمیتوان پرتاب خوبی با این شناورها داشت در آبهای کمعمق با عمقِ نیم متر تا ۱٫۵ متر به کار میروند. از مشکلات این نوع شناور، محدودیت در جمع کردنِ نخ است چون این شناور وضعیت ثابتی دارد و احتمالِ آسیبدیدگی در نخ بالا است.
۲- شناور پاپینگ (صدادار)
صرفا برای استفاده در ماهیگیریِ آبِ شور نیست
این شناورها معمولا طولی به اندازه ۳ الی ۵ اینچ (حدود ۷ الی ۱۳ سانتیمتر) دارند و از چوبپنه، یونولیت و پلاستیک فشرده ساخته میشوند. فرورفتگی موجود در سمتِ کلفتتر این شناور باعث ایجاد صدایی در آب (Pop) میشوند. این شناورها برای آبهای کمعمقی که ماهیان سطح آب را میبینند مؤثر است. این شناورها در دو نوع وجود دارند که یک نوع آن دارای وزنه است و دیگری فاقد وزنه. البته بیشتر ماهیگیران ترجیح میدهند از نوع وزنهدارِ آن استفاده کنند به دلیل اینکه پرتاب کردن و عمودی ایستادنِ شناور راحتتر صورت میگیرد. هم ماهیگیران آبِشیرین و هم ماهیگیرانِ آبِشور از این شناورهای پاپینگ استفاده میکنند. صدایی که این شناورها ایجاد میکنند همانند حرکتِ ماهی پرچنب و جوشی در سطح آب است که میتوانند برای هدف قرار دادن ماهیها ایدهآل باشد. بیشترِ ماهیگیرانی که از شناورهای پاپینگ استفاده میکنند، طعمههای زنده و بچهماهی برای تراتها (مانند ماهی رنگینکمان)، ماهی بَس و اردکماهی بهکار میگیرند. سعی کنید از این شناورها در اطرافِ سازهها یا تودههای علفی موجود در آب بهره ببرید.
۳- شناور متحرک
یک شناورِ همه فن حریف
این شناورها آزادانه بر روی نخ حرکت میکنند. مزیت شناور متحرک این است که میتوان عمقِ طعمه را تنظیم کرد. بنابراین نوعِ عملکرد این شناور، آن را به یک گزینه عالی برای استفاده در آبهای عمیق تبدیل میکند. با کمک یک نگهدارنده (استاپِر) میتوانید طعمه را در عمق مطلوب قرار دهید. استاپر را برای صید سوفماهیان و ماهی اسبله بالاتر و برای صیدِ اردکماهی و ماهیگیری در آبهای کمعمق پایینتر قرار دهید. حتی میتوانید به کمک یک خلال دندان، شناور را روی نخ ثابت نگه دارید.
استاپر و مهره یا دانه تسبیح (bead) را در جایی تنظیم کنید که میخواهید طعمه در آن عمق قرار بگیرد. پرتاب با این نوع شناورها آسان است و همچنین حساسیت بالایی دارند و به نخ شما هم آسیبی وارد نمیکنند. برای ماهیگیری در شب یک شناورِ متحرکِ شبنما بگیرید. استفاده از شناورهای متحرک دراز (Pole) به همراه قلابِ دایرهای (Circle) برای صید گربهماهی مناسب است. جنس ساقه این نوع شناورها معمولا از جنس کربن، سیمی و فایبرگلَس است. کربن قوی و سبک و جنسِ سیمی آن سنگین و محکم و ساقههای فایبرگلسی دارای وزن زیاد و مستحکم هستند. شناورهای متحرک این اجازه را به شما میدهند که بتوانید نخ را تا زمان کنار کشیدن ماهیهای بزرگ جمع کنید.
۴- شناور وَگلِر یا مدادی
شناوری که ماهیگیران باید داشته باشند
شناورهای وَگلِر (Waggler) یا مدادی انتخابی محبوب در بین ماهیگیران است که به راحتی میتوان آنها را در ریسه استفاده کرد و از پایداری بالایی نیز برخوردار هستند. اتصال این نوع شناور به نخ، با پیچاندن نخ بر قسمتِ پایینِ آن انجام میشود. تنوع زیادی در شکل و اندازه آنها برای انتخاب وجود دارد. نصب و تنظیم آنها بسیار ساده بوده و بهسختی دچار در هم پیچیدگی نخ میشود. این نوع شناور برای هدف قرار دادن سوفماهیان، تراتها و بَس بسیار مناسب است. این شناورها همچنین انتخابی عالی برای بسترهای خزهدار، سنگی و دیگر ساختارها هستند. علاوه بر این بهخاطرِ حساسیتِ بالایی که دارند، گزینهای ایدهآل برای آبهای آرام هستند. آنها با سه نوع ساقه تولید میشوند: ساقههای کربنی، سیمی و فایبرگلس. کربنی قوی و سبک و جنسِ سیمی آن سنگین و محکم است و ساقههای فایبرگلسی بهواسطه وزن زیاد و استحکامی که دارند دارای هر دو خاصیتِ کربنی و سیمی هستند.
۵- بادکُنک
قابل تنظیم، حرکتِ طبیعی و بسیار موثر
یک نوع شناوِر مرسوم و سنتی که طعمه را در عمقِ دلخواهِ شما قرار میدهد و قادر است طعمه شما را به نواحی غیر قابلِ دسترس برسانند. اندازه بادکُنکها را با توجه به میزان وسعت ناحیه ماهیگیری انتخاب کنید. بادکنکها باعث میشوند طعمه به صورتِ طبیعی در آب حرکت کنند و مانع ایستادنِ غیر طبیعی و ساده آن میشوند. هرچه بیشتر آنها را باد کنید حرکت آنها سریعتر خواهد بود. اما بیش از حد آنها را باد نکنید چون ممکن است باعث تِرکیدگی آن شوید. بادکنکها گزینهای عالی برای ماهیگیری از کناره آب هستند چون امکان قرارگیری طعمه در فواصل دور را فراهم میکنند. اطمینان حاصل کنید در موقعیتی که قرار دارید، جهتِ باد طعمه را از شما دور میکند. بادکُنکها ارزان و قابلِ دسترس هستند و یک بسته بادکنک قیمت کمتری از یک شناور استاندارد دارد. بادکنکها دارای استحکام کمتری نسبت به شناورهای معمولی هستند. بادکنکهایی که به صورت درست باد شده باشند در هنگامِ باد، حرکت طبیعیتری به طعمه خواهند داد. از بادکنک برای صید ماهی اسبله و بَس دریایی میتوانید استفاده کنید.
۶- حبابکها
ماهیگیری با پشه بدون نیاز به چوبِ تخصصیِ پشه
این نوع شناورها شفاف و توخالی هستند. وزنِ آنها با پُرکردن آب در داخل حباب تنظیم میشود. آنها معمولا از جنس پلاستیک هستند و یک درپوش لاستیکی با قابلیت جابجایی دارند که نخ اصلی به آن وصل میشود. نخ از سوراخ یا لوله داخلی شناور عبور داده میشود. درپوش لاستیکی را بیرون بکشید و باتوجه به میزان شناوریِ مورد نظر، در آن آب بریزید. با کمک پرتابِ بلندی که با آنها ممکن میشود گزینه مناسبی برای ماهیگیری از ساحل هستند. پشههای روآبی (dry) و زیرآبی (wet)، جیگ و طعمههای زنده را با دقت زیادی میتوانید پرتاب کنید. حبابکها ظاهری طبیعی دارند که این ظاهر باعث جلوگیری از ترسِ ماهی میشود. هر چقدر آب بیشتر در داخل حباب بریزید میتوانید پرتابهای بلندتری انجام دهید. اما هرچقدر این شناور از شما دورتر باشد، دیدنِ آن دشوارتر خواهد شد. این شناورها برای صید تراتها و ماهی اسبله استفاده میشود.
نتیجه گیری
شناورها از تجهیزات ابتدایی و قدیمیِ هستند ولی هنوز هم روشی مطلوب در ماهیگیری فراهم میکنند. انواع بیشماری از شناورها در بازار وجود دارد. اگر مدتِ زیادی از شناورها استفاده نکردهاید، پیشنهاد میکنیم دوباره با آنها ماهیگیری کنید و از یادآوری خاطرات قدیمی لذت ببرید.
برای اولین بار به نام ماهیگیری با شناور در کتابی با عنوان “Treatyse of fysshynge wyth an Angle” و نویسندگی جولیانا بِرنِز، در سال ۱۹۴۶ میلادی اشاره شده است.
منبع: highaltitudebrands.com
ترجمه: پیمان میر
ویرایش فنی – نگارشی: نوید عباسی کهن