ریسه هلیکوپتری (Helicopter rig) برای ماهیگیری در بسترهای نرم و لجنی بسیار کارامد است. با استفاده از این ریسه، وزنه شما در لجن فرو رفته ولی انشعاب قلاب (چاد یا مویی) در بالای آن قرار میگیرد.
تجهیزات مورد نیاز
۱- مهرههای استاپر (Stop bead)
این مهرهها باید قابلیت حرکت روی نخ هسته سربی را دارا هستند البته نه به شکل آزادانه و راحت. این مهرهها بدین منظور استفاده میشود تا حرکت زیاد ریسه چاد (انشعاب) شما محدود شود.
۲- نخ هسته سربی (Leadcore)
از نخ هسته سربی با قدرت ۴۵ پوند استفاده کنید (حدود ۲۰ کیلوگرم). ترجیحا آن را همرنگ بستر آب انتخاب نمایید.
۳- وزنه
بسته به این که فاصله پرتاب شما چقدر است باید وزنهای بین ۳۰ تا ۱۰۰ گرم انتخاب کنید، هرچه وزنه سنگینتر باشد پرتاب نیز بلندتر میشود ولی در این مورد زیادهروی نکنید. سربهای کشیده برای پرتابهای بلند عالی هستند.
۴- گیره یا هرزگرد
میتوان از انواع اتصالات سریع (Quick change) نیز استفاده کرد.
۵- مهره ضربهگیر (Buffer bead)
۶- هرزگرد حلقه دار (Flexi Ring Swivel)
در این فیلم، آموزش گام به گام ساخت این ریسه ارائه شده است.
برای ساخت ریسه هلیکوپتری شما به یک پیشنخ هسته سربی حلقه شده نیاز دارید. میتوانید از انواع آماده استفاده کنید و یا خودتان حلقهای در نخ هسته سربی ایجاد نمایید. آموزش چگونگی حلقه کردن نخ هسته سربی در اینجا موجود است.
نخستین گام در ساخت ریسه هلیکوپتری، اتصال وزنه به نخ هسته سربی است. همیشه پیش از وصل کردن وزنه، هرزگرد آن را بردارید تا به آیرودینامیک شدن ریسه کمک کرده باشید. برای اتصال وزنه به پیشنخ میتوانید از انواع گیرههای کوچک با قابلیت تعویض سریع و یا مانند تصویر بالا از روش حلقه در حلقه استفاده کنید. این روش در مواردی که به گیرهای دسترسی ندارید مفید است ولی به کارگیری گیره این امکان را به شما میدهد تا به راحتی بتوانید وزنه خود را تغییر دهید.
پس از بستن نخ هسته سربی به وزنه، مهره ضربهگیر (قطعه A) را بر روی وزنه و اتصال آن قرار دهید. این پوشش باعث یکدست شدن ریسه شده و از در هم پیچیدن قلاب به وزنه جلوگیری خواهد کرد. شما هرگز نمیخواهید که در حال مبارزه با یک کپور بزرگ، چون وزنه بدون پوشش مناسب است ریسه شما به علفها و موانع گیر کند. همچنین هنگام بازی با ماهی، مهره ضربهگیر (پوشش) به عنوان یک استاپر عمل میکند و در ماهیگیری با ریسه چاد از گیر کردن انشعاب و مهرههای استاپر به وزنه جلوگیری خواهد کرد.
مرحله بعدی اتصال انشعاب (قطعه B) به ریسه هلیکوپتری است؛ یک ریسه مویی، ریسه چاد یا هر نوع انشعاب دیگری که شما استفاده میکنید. به کمک یک سوزن بویله به ترتیب یک مهره استاپر، حلقه انشعاب و مهره بعدی را وارد نخ هسته سربی کنید و تا جای مورد نظر آنها را پیش ببرید. سوراخ مهرهها شکلی مخروطی دارد، همواره قسمت تنگتر را به دور از انشعاب قرار دهید (یکی به سمت وزنه و دیگری به سمت نخ اصلی).
پس از این که مهرههای استاپر و انشعاب خود را وارد نخ هسته سربی کردیم، یک تکه کوچک لوله (تیوب) سیلیکونی (قطعه C) را که حدود ۵ میلیمتر طول و ۰٫۷۵ میلیمتر قطر دارد وارد نخ هسته سربی میکنیم. با توجه به عمق لجن یا ارتفاع خزههای بستر مورد نظر، باید این تکه کوچک سیلیکونی را در ریسه جا به جا کنید. در زمان انجام این کار خیلی مراقب باشید تا لوله پاره نشود. مهره بالایی (نزدیک نخ اصلی) را روی این لوله بکشید تا به ثابت ماندن مهره کمک کند. بدین ترتیب از از جابهجایی مهره هنگام پرتاب جلوگیری خواهد شد.
مورد دیگری که باید بررسی کنید این است که آیا مهره بالایی میتواند بدون تلاش زیاد از لوله سیلیکونی آزاد شود. اگر این گونه نباشد ریسه شما برای ماهی کپور خطرناک است چون در صورتی که ریسه از نخ اصلی پاره شود، کپور نمیتواند قلاب را با توجه به سنگینی وزنه از دهان خود جدا کند. در این صورت باید از مهرههای بزرگتر یا لوله نازکتری استفاده شود. لطفا همیشه این مورد را بررسی نمایید.
شایان ذکر است که این ریسه را میتوان فقط با یک مهره استاپر نیز ساخت همان طور که در فیلم بالا مشاهده کردید.
ساخت ریسه هلیکوپتری به پایان رسید.
ترجمه: جلال صالحی – نوید عباسی کهن
1 ديدگاه
خانی
باسلام .واقعا سایت خوب وکم نظیری داریید. از مطالب آموزشی که به اشتراک میگذاریید ممنونم .وخسته نباشید میگم به همه دوستانی که زحمت این مطالب رو میکشن تا دیگر ماهیگیران از اون استفاده کنند